Fazuľa

Pestovanie fazule je veľmi jednoduché a je v našej kuchyni veľmi obľúbená. Fazuľku pestujeme na zber zelených strukov, ktoré použijeme v kuchyni na rôzne prílohy a ľahké polievky. Môžeme ju zberať aj úplne dozretú, vysušenú.
Fazuľa je teplomilná rastlinka preto sa z výsevom neponáhľame. Vysievame od polovice mája do konca júla do teplej pôdy, do riadkov alebo do hniezd. Najčastejšie pestujeme kríčkovú fazuľu. Po výseve zakrývame záhon bielou netkanou textíliou. Tá zabezpečí rovnomerné klíčenie a ochráni rastlinky pred prípadnými nízkymi teplotami, ktoré sa v máji vyskytujú.
Ak chceme postupný zber strukov, robíme výsevy v dvojtýždňových intervaloch.
Ďalšie pestovanie je jednoduché, kypríme pôdu v medziriadkoch a zavlažovujeme.
Struky zberáme postupne v takzvanej mliečnej zrelosti, ktoré očistíme a nakrájané môžeme zamraziť, sterilizovať alebo krátkodobo uskladniť v chladničke. Tu však rýchlo stráca kvalitu.
Fazuľa netrpí veľkým množstvom chorôb a škodcov, ale aj tie sa nám môžu vyskytnúť. Schádzajúce rastliny chutia slizniakom, ktorý poškodzujú rastový vrchol a dokážu zlikvidovať celý porast.
Hubové choroby napádajú prehustené porasty a často sa prenášajú nekvalitným osivom.
Pre kvalitnú úrodu je potrebné používať kvalitné morené osivá kúpené v záhradných centrách.
Ak pestujeme fazuľu na semená musíme dať pozor na škodcu zrniarka fazuľová, ktorá napáda aj suchú fazuľu pri uskladnení a môže nám znehodnotiť celú urodu. Najlepšie je vyčistenú a usušenú fazuľu umiestnit na min. 48 hodín do mrazničky, kde spoľahlivo zahynú všetky štádiá zrniarky.
postupný výsev, postupný zber strukov
vyberte si odrody so žltými strukmi, zelenými strukmi