Paprika

Paprika je obľúbená zelenina, ktorá sa používa v kuchyni v čerstvom ale aj v spracovanom stave. Farebná škála paprikových plodov je veľmi zaujímavá od zelenej cez žltú, oranžovú, fialovú a červenú. Tiež tvar plodu je rôzný kónický, podlhovastý, guľatý, sploštený aj rôznym spôsobom rebrovitý či zatočený.
Papriku pestujeme z predpestovaných priesad. Výsevy robíme v polovici februára riedko do výsevných debničiek naplnených substrátom. Teplota pri klíčení by mala byť okolo 22 až 24C. Po vyklíčení udržujeme teplotu okolo 20C. Mladé rastliny rozsádzame, keď vytvoria pravé listy, do pripravených zakoreňovačov alebo črepníkov. Teplota pri pestovaní priesad by nemala klesnúť pod 15C. Rozdiel medzi nočnými a dennými teplotami pomáha pri nástupe do kvitnutia. Kvalitná priesada má mať už založený kvetný puk a nesmie byť príliš vytiahnutá, čo sa stáva ak je menej svetla a vyššie teploty. Výsadbu do fóliovníkov môžeme robiť v apríli, na vonkajšie stanovište až po 15. máji, pretože paprika je teplomilná a veľmi citlivá na nízke teploty.
Paprika podľa odrody vytvára rôzne vysoké kríčky a preto je potrebné použiť niektorý zo spôsobov vyväzovania či už ku kolíku alebo konštrukcii. Plytká koreňová sústava, v plnom nasadení plodov, neudrží rastlinu v spriamenom stave. Pre kvalitu násady plodov a ich dozrievanie najmä v skleníku môžeme pristúpiť k vylamovaniu zálistkov ktoré rozvetvujú rastlinu.
Počas pestovanie doprajeme paprike pravidelnú závlahu ale aj doplňujeme živiny tekutými hnojivami, ktoré môžeme aplikovať na list. Pri nevyváženej výžive sa nám často objavuje suchá hniloba - poukazuje na nedostatok vápnika. Zo škodcov sa často objavia vošky. Proti roztočcom i roztočíkom, ktoré sposobujú deformácie plodov i rastlín treba včas zasiahnúť najlešie odstránením z porastu alebo chemickými prípravkami, ktoré poradie v záhradnom centre.
Papriku zberáme na konzum v čerstvom stave postupne, prebierkou. Papriku určenú na spracovanie nechávame dozrieť do botanickej zrelosti.
Plody spracujeme konzervovaním na obľúbené lečo, paprikové rezy, čalamády ale aj paprikové nátierky.
odrody paprík na pestovanie:
PCR - klasická odroda spoľahlivá, tenkostenná paprika
AMY - skorá pre pestovanie na vonkajších plochách i vo fóliovníkoch
SLOVAKIA - chutná paprika pre vonkajšie plochy
RADMILA F1, LÝDIA - typ kápia na zaváranie
BELOROŽEC - pre rýchlenie a vonkajšiu plochu
PIRUET - skorá, bohato rodiaca, pestovanie vo fóliovníku
typ baraní roh na zaváranie
SPIRALUS - sladká
BEROS - mierne štipľavá
POSEIDON - štipľavá