• Záhrada za mlynom
  • Kalendár pestovateľa
  • Zoznam plodín
  • Podujatia
  • Kontakt

Paprika

január
február
marec
apríl
máj
jún
júl
august
september
október
november
december
►
►
►
01.02. - 31.03.
Predpestovanie
01.05. - 31.05.
Výsadba
01.06. - 01.10.
Starostlivosť
01.07. - 31.10.
Zber
01.10. - 30.12.
Spracovanie
01.02. - 31.03. Predpestovanie
01.05. - 31.05. Výsadba
01.06. - 01.10. Starostlivosť
►
01.07. - 31.10. Zber
►
01.10. - 30.12. Spracovanie
►

Špecifiká plodiny

Paprika je obľúbená zelenina, ktorá sa používa v kuchyni v čerstvom ale aj v spracovanom stave. Farebná škála paprikových plodov je veľmi zaujímavá od zelenej cez žltú, oranžovú, fialovú a červenú. Tiež tvar plodu je rôzný kónický, podlhovastý, guľatý, sploštený aj rôznym spôsobom rebrovitý či zatočený. 

Na čo si dať pozor

Výsadba

Papriku pestujeme z predpestovaných priesad. Výsevy robíme v polovici februára riedko do výsevných debničiek naplnených substrátom. Teplota pri klíčení by mala byť okolo 22 až 24C. Po vyklíčení udržujeme teplotu okolo 20C. Mladé rastliny rozsádzame, keď vytvoria pravé listy, do pripravených zakoreňovačov alebo črepníkov. Teplota pri pestovaní priesad by nemala klesnúť pod 15C. Rozdiel medzi nočnými a dennými teplotami pomáha pri nástupe do kvitnutia. Kvalitná priesada má mať už založený kvetný puk a nesmie byť príliš vytiahnutá, čo sa stáva ak je menej svetla a vyššie teploty. Výsadbu do fóliovníkov môžeme robiť v apríli, na vonkajšie stanovište až po 15. máji, pretože paprika je teplomilná a  veľmi citlivá na nízke teploty.

Starostlivosť

Paprika podľa odrody vytvára rôzne vysoké kríčky a preto je potrebné použiť niektorý zo spôsobov vyväzovania či už ku kolíku alebo konštrukcii. Plytká koreňová sústava, v plnom nasadení plodov, neudrží rastlinu v spriamenom stave. Pre kvalitu násady plodov a ich dozrievanie najmä v skleníku môžeme pristúpiť k vylamovaniu zálistkov ktoré rozvetvujú rastlinu.

Počas pestovanie doprajeme paprike pravidelnú závlahu ale aj doplňujeme živiny tekutými hnojivami, ktoré môžeme aplikovať na list. Pri nevyváženej výžive sa nám často objavuje suchá hniloba - poukazuje na nedostatok vápnika. Zo škodcov sa často objavia vošky. Proti roztočcom i roztočíkom, ktoré sposobujú deformácie plodov i rastlín treba včas zasiahnúť  najlešie odstránením z porastu alebo chemickými prípravkami, ktoré poradie v záhradnom centre.

Zber

Papriku zberáme na konzum v čerstvom stave postupne, prebierkou. Papriku určenú na spracovanie nechávame dozrieť do botanickej zrelosti. 

Spracovanie

Plody spracujeme konzervovaním na obľúbené lečo, paprikové rezy, čalamády ale aj paprikové nátierky.

Doporučujeme

odrody paprík na pestovanie:

PCR - klasická odroda spoľahlivá, tenkostenná paprika

AMY - skorá pre pestovanie na vonkajších plochách i vo fóliovníkoch

SLOVAKIA - chutná paprika pre vonkajšie plochy

RADMILA F1, LÝDIA - typ kápia na zaváranie

BELOROŽEC - pre rýchlenie a vonkajšiu plochu

PIRUET - skorá, bohato rodiaca, pestovanie vo fóliovníku

typ baraní roh na zaváranie

SPIRALUS - sladká

BEROS - mierne štipľavá

POSEIDON - štipľavá

 

 

 

Kontaktujte nás