Paradajky

Rajčiak jedlý - paradajka - je obľúbená zelenina, ktorá nesmie chýbať na stole či už čerstvá alebo vo forme rôznych nátierok, kečupov, pást, pretlakov ale aj sušená naložená v oleji s rôznými bylinkami.
Paradajky sa v súčasnosti pestujú v širokom sortimente tvarov, veľkostí, farieb a chuti čo určuje ich použitie.
Z pestovateľského hľadiska si ich rozdelíme na dve skupiny kolíkové a kríčkové.
Kolíkové odrody už podľa názvu, si vyžadujú oporu, lebo majú neukončujúci rast do dlžky a bohato tvoria výhony z pazúch listov, ktoré je potrebné pravidelne vylamovať. Preto je dôležité pravidelné uväzovanie k opore a vylamovanie bočných výhonov, ktoré zahusťujú rastliny.
Kríčkové odrody si nič také nevyžadujú. Vytvárajú nízke rastliny, ktoré po ukončení rastu začínajú plodiť a dozrievanie prebieha pomerne naraz na celom kríčku. Táto vlastnosť sa využíva vo veľkovýrobe na dopestovanie paradajok určených na spracovanie - kečupy, pretlaky, nátierky. Odrody tohoto typu sú zväčša mäsité s pevnou šupkou, aby zniesli mechanizovaný zber a prevoz na spracovanie.
Paradajky patria k rastlinám, ktoré sú náročné na teplo ale aj svetlo, vodu a výživu. V teplých oblastiach ju môžeme pestovať vonku vo voľnej pôde ale v chladnejších oblastiach je nutné využiť fóliovník či skleník ak si chceme dopestovať svoju úrodu.
Rastliny na pestovanie získame nákupom od overených predajcov, ale tiež si ich môžeme jednoducho dopestovať ak máme vhodný teplý a svetlý priestor.
Dopestovanie si vlastných priesad je vhodné vtedy, ak by sme si chceli vyskúšať pestovanie nových, zaujímavých či špeciálnych odrôd, sortiment je veľmi široký a zaujímavý.
Výsev robíme v polovici marca do výsevných debničiek naplnených výsevným substrátom. Optimálna teplota počas klíčenia je okolo 25°C, neskôr môže byť aj nižšia, nie však menej ako 15°C, vtedy malé rastlinky zastavia rast. Limitujúcim faktorom je však svetlo. Ak sa z výsevom ponáhľame, v predjarnom období je krátky deň a nízka intenzita svetla, dochádza k vytiahnutiu ( dlhému predlžujúcemu rastu ) potom sú dopestované priesady nekvalitné a ďalšie pestovanie bude náročnejšie. Výsevy rozsádzame keď vytvoria prvé pravé listy do pripravených zakoreňovačov čo najhlbšie. To platí aj pri výsadbe na stanovište. Paradajka má schopnosť vytvárať korene z celej stonky a tým spôsobom bohatý koreňový systém získa viacej živín a vody s pôdy.
Výsadba do krytých priestorov závisí od možnosti vykurovania, s výsadbou do voľnej pody sa neponáhľame, lebo paradajky sú veľmi citlivé na pokles teplôt pod 10°C a preto výsadbu plánujeme po 15. máji.
Paradajky sú náročné na výživu, do obdobia kým začnú vytvárať súkvetia prihnojujeme hnojivami typu Kristalon Start, neskôr už používame najlepšie tekuté hnojivá určené na kvitnutie a rodivosť.
Pri pestovaní paradajok je dôležité:
doporučujeme vyskúšať nasledovné odrody:
pre výrobu pretlaku, kečupov, krájaných paradajok, leča
kríčková odroda: Šejk F1
kolíkové odrody: San Marzano 3, Big mama F1, Jergus F1
na sušenie
kolíková odroda: San Marzano 3
na priamy konzum:
veľkoplodý : Orfea F1, Orkado F1, Big mama F1 (typ býčie srdce), Crimson crush F1 - odolný voči plesni
čerešňové: Aprikola F1 oranžová, Gardenberry F1 červené jahodové, Strillo F1 červené guľaté, Sun lemon F1 žltá guľatá, Sunchocola F1
podlhovasté: Datlo oranžová, Blumko, Pollicino F1 červená, Shimmer F1 tmavá pásiková