
Šalát zaraďujeme do skupiny listová zelenina. konzumnou časťou sú listy, ktoré môžu podľa odrôd mať rôznu farbu i tvar a vytvárajú rôzne typy a veľkosti hlávok.
Odrody šalátu nám umožňujú pestovanie a zber takmer počas celého roka. Sú nenáročné na teplotu, lepšie znesú nízke jarné a jesenné ako vysoké letné teploty.
Ostatné pestovateľské nároky - kvalitné pôdy, dostatok vlahy, nevhodné je prehnojenie dusíkom, ktorý znižuje kvalitu šalátu.
Šalát pestujeme z predpestovaných priesad alebo priamym výsevom do voľnej pôdy.
Predpestovanie priesad je jednoduché - výsev robíme na široko do debničiek alebo jednotlivo do buniek multipata.
Optimálne teploty pri klíčení sú 16-20°C, teploty nad 30°C zastavujú klíčenie, čo sa objavuje najmä počas letných horúčav.
Vyklíčené rastlinky v štádiu 1-2 pravých listov rozsádzame do zakoreňovačov. Kvalitná priesada má 4-6 pravých listov a pevný koreňový systém. Predpestovanie trvá cca 6-8 týždňov.
Výsadbu na vonkajšie stanovište, podľa počasia, môžeme robiť už od konca marca, v apríli. V krytých priestoroch začíname už začiatkom marca, prípadne môžeme výsadbu vhodných odrôd urobiť v októbri pre zber v apríli a máji.
Po výsadbe najmä v skorších termínoch môžeme porasty zakryť bielou netkanou textíliou.
Spon výsadby 25-30x30-40cm, podľa typu a odrody.
Ošetrovanie počas pestovania - odburinenie, prihnojenie a veľmi dôležité je zavlažovanie.
Zber robíme postupne a najlepšie ráno, šalát skladujeme len krátkodobo, rýchlo vädne a znehodnocuje sa.
nedostatok vody
nadbytok dusíka
vysoké letné teploty
v súčasnosti je veľký sortiment odrôd šalátov
listové šaláty
hlávkové šaláty
Safír - rýchlenie
Mars, Jupiter - letný
Lento, Cassini - celoročný
Humil - zimný
Pražan, Saladin - ľadový